FIGYELEM


A blogban szereplő jobb cikkeket a http://insystem.virtus.hu-n is megjelentetem némi önrecenzió meg kiegészítés után.

Az elvakult hívek (mert természetesen hogyne lenne olyan) böngésszék továbbra is ezt a blogot, mert van/lesz több olyan cikk, amik itt jobb helyen vannak.

szerda, november 12, 2008

Vagy Osho a hülye vagy én


Életemben először elmentem könyvesboltba! Vásárolni!

Életemben először volt idegösszeroppanásom ilyen típusú üzletben... Elvezettettem magam az okkult irodalmakhoz, hogy megkeressek egy nagyon érdekes könyvet, ami a valóság egyik szubjektivációjáról szól. Az "ismeretlen" valóság a címe, de persze hogy még csak nem is a hallottak róla. Nem ezért hullot ki a hajam, hanem a könyvek sokaságától. Körülnéztem mind a 4 állványon, kapásból kb 15 könyvet vettem volna meg. Sírtam is bőszen és csodálkoztam magamon, hogy vásárlási láz tört rám egy olyan boltban, ahol eddig még nemigen jártam. Aztán megakadt a szemem egy Osho könyvön. Intelligencia a címe... mondom ejej... itt baj lesz. A
hátulját elolvasva rájöttem, hogy Osho nekem írt könyvet. Megvettem, elmentem kávézni és rávetettem magam a bevezetőre. Még az adóhivatalban is olvastam, és a 20. oldal környékén rájöttem, hogy ez az okkultmókus teljesen ugyanazt gondolja mint én, csak rajta látszik, hogy nem nyomták el az elméjét történelem órákkal meg hasonlókkal. A költői képekbe továbbra is szerelmes, de szerencsére nem mindig, csak amikor épp ejakulál. Amúgy pedig értelmes amit mond, sőŐőŐt, humorkodni is nekem tetszően tud.

Szóval. Kötelező mindenkinek teljesen. Majd valószínűleg értekezek, ha kiolvastam.


Más.
Egyik este egy általam nagyrabecsült zenész kolléga videóit néztem, akivel egyébként analógiát fedeztem fel gondolkodásmódunkban és idiótaságunkban. Röhögtem reggelig. Megnéztem vagy 50 videót és kettőben olyan mondanivalókat fedeztem fel, hogy muszáj megosztanom, emelve a blog minőségét (:D). Jó elkalandozást:

Ha a beágyazott videó nem működne, ez a link fog:
http://www.youtube.com/watch?v=3ttxYQAc1zs&fmt=18

Most jöhetnek a Hajóst sosem szerettem kommentek, NEM ÉRDEKEL ;)

kedd, november 11, 2008

Rémálmok


Akkor szoktam elfogadni belső tapasztalataimat hiteleseknek, ha tesztekkel igazoltam őket. Ez nem egyszerű mindennapi feladat, hanem tudatos figyelem a lelki intelligenciám alakulására, de erre nem is térek ki. Újabban gyakori és intenzív rémálmok gyötörnek, amik után ébredéskor a szemem is alig merem lehunyni, tükörbe nézés előtt is valamiért elgondolkozok. Elsőre ez nem volna gyanús, mondván: ilyen időszakom van, túl sok horrort nézek, stb. Csakhogy! Ilyen intenzív rémálom sorozatom volt már 4-5 éve is, mielőtt tudatomra ébredtem. Most nem arról az ébredésről beszélek gy.k., amikor az ember 7 éves kora körül magára eszmél. Arra is emlékszem, hogy a szép világ (a rémálmos korszak után) egy szép álom reggelén jött el, persze megfelelő számú számomra értékes eredményemmel a tarsolyomban, amiket addigra sok küzdelem árán építettem fel. (Ez talán kapcsolatban is van a történésekkel.) Nos, tapasztalataimmal mögöttem és a 'teszteredményeket' látva számomra világos, hogy az ilyen időszak a rossz lelkivilágú életből a jóba tartó váltás hírnöke!

Sokan számoltak be nekem arról, hogy látták már a "valóságot". Most nem az amfetamin másnapjáról beszélek, bár az élmény állítólag rendkívül hasonló. Egyik konkrét eset, hogy barátom áll a buszmegállóban, egyszer csak gondolkodása folyamán kiürült belőle minden, állt ott a többi emberrel, és hasonló monológ indult el benne: "Mi a faszért van itt ez a sok ember? Miért vagyok én itt? Minden szar, semmi értelme. Meg minek van itt ez a szar buszmegálló?" és még hasonlók. Ilyenek a mindennapi életben is előfordulnak gyakran, de most az említett állapotot üresség jellemzi, nem pedig hiszti. Véleményem szerint ez a pozitív világból a rosszba változás pillanata - vagy fordítva; szerintem a rosszból a jóba jellemzése ennél pozitívabb képet festene - én meg már nem emlékszem. Tehát ez is velejárója a változásnak, mégpedig úgy, hogy lényegében a szemünk előtt zajlik. Hasznos tudni erről, mi is ez.

Lényeges még megemlítenem egy Osho blablát (okos ember, fejlett lélek de szerintem túl sokat van elfoglalva a költői képekkel - nem mint én ugye :)), amit ismét megköszönök Neki, hogy a bejegyzést tudatomra bocsájtotta. Arról van szó, hogy a gondolatok szüneteiben figyeljünk a bennünk csendben nyugvó semmire, mert az vagyunk mi magunk, legalábbis az hasonlít legjobban esszenciális valónkra (Müller Péter nyelvén: alapállásunkra). Ez a dolog, a semminkre való odafigyelés is - tapasztalataim szerint - ösztönös, de csak a pozitív világban lép fel, egyébként pedig az ellenkezője jellemző. Ezen információ birtokában lévő ember hatékonyabban tud beavatkozni tudatállapotába, jobban vezéreltté, ellenőrízhetőbbé téve azt. Egyébként a figyelem iránya, megélése kísértetiesen hasonlít arra, mint amikor az ember a szívére hallgat, csak jelen esetben nincs kérdése. Logikus tehát az is a folyamatosság általi hatékonyabb működés igényét figyelembe véve, hogy előbb figyeljük a gondolatok közti csendet, majd ráhangolódva a szívünknek feltehetjük a kérdést, amire tiszta választ várunk.

Nem hittem, hogy majd ennyit írok. Az alaptémához visszatérve a rémálmok sűrűsödése végső soron katarzishoz vezet, mely a "valóság" megtapasztalásában mutatkozik meg. Számomra érdekesség, hogy a jóból a rosszba történő váltáskor a "valóság" érzete különbözik a rosszból a jóba irányú váltástól, ami kicsit elvontan ugyan, de utal arra, hogy mindvégig 'egynél több valóságban léteztünk'; a pillanatnyi érzet a szándék irányától függ, vagy annak hiányától ellenkező esetben: egyértelműen első esetben rossz az érzés, második esetben pedig jó. Életútunkat, jobban mondva hangulatunk változásait szemlélve a közelmúltban (részletesség igénye nálam) kideríthetjük, hogy a változás merre megy. Minél többet tudunk ezekről a folyamatokról, annál kevésbé valószínű, hogy hangulatunk birtokoljon minket, ahelyett, hogy mi irányítanánk azt, amikor a harmónia vékony határmezsgyéjén egyensúlyozunk.
"Az élő szervezetnek nem az egyensúly a természetes állapota, hanem az egyensúly és az egyensúlytalanság azon újratermelődő egysége, amelyben az egyensúly megbomlása a mozgékony elem a létet fenntartó egyensúly keretei között."
Milyen igaz. Az tehát a lényeg - kicsit kiszélesítve az alaptémát -, hogy ezek a lelki harcok, gyötrődések vannak, voltak, lesznek, a kérdés az, hogy föléjük kerekedünk-e és lelki nyugalomban uraljuk-e, éljük ezeket.

És nem utolsósorban remélem, hogy ezt a kifejezetten olvasóbarát írást majd 5 év múlva is megértem.

hétfő, november 10, 2008

"Az egészséges, harmonikus görög ember mindkét lelkiállapot javaiban részesedett. Nem volt olyan őrült, hogy lényének egy részét meggyilkolja. Egyensúlyra törekedett. Amit persze nem könnyű megteremteni, ellenkezőleg, rendkívül nehéz. A kibékítésre szoruló erők ugyanis bonyolultan ellenségeskednek. A tudatos értelem viszolyog az összlény tudattalan, fizikai, ösztönös részétől. Az ép eszű ember mégis megpróbál egyensúlyt teremteni. Az őskeresztények, akik nem voltak épeszűek, azt prédikálták a halandóknak, hogy lényük egy felét dobják a szemétbe. És most jönnek a tudósok és az üzletemberek, és rávesznek bennünket, hogy még a megmaradt félnek a felét is hajítsuk el; azt a keveset is, amit a kereszténység meghagyott. De én nem akarok háromnegyed-halott lenni. Eleven akarok maradni, egész és eleven. Ideje volna, hogy az élet és a teljesség nevében fellázadjunk!"
"Egyensúly ez is, csakhogy milyen! A tudatos és a tudattalan egyforma vállalása, a teljes élet élésének szándéka - elfojtás, pótszerek, lemondások nélkül."

Érdekes módon mostanában sorra olyan dolgokat tanulok meg, amikről azt hittem régen, bizton a fejembe véstem őket, mert nélkülük élhetetlen életigazságok. Aztán elgondolkozok rajtad, hogy ha majd feltévedsz ide, talán neked is jól jön egy kis felfrissülés - ekkor ugrott be, hogy ezek már mélyen valahol megvoltak.

"Írok azért, s úgy élek e kerge világ közepén, mint
ott az a tölgy él; tudja, kivágják, s rajta fehérlik
bár a kereszt, mely jelzi, hogy arra fog írtani holnap
már a favágó, - várja, de addig is új levelet hajt."

A jó út végtelenül törékeny. Akarat kell, mint mindenhez, megtalálni máshogy nem lehet. Azt hittem, régen éltem. Nem éltem régen sem. Azt hittem, ha elérem a céljaimat, elérem az életem. Csak élni akartam. És Ez a lényeg maga. A szimmetria csak pillanatnyi szivárvány. Magadénak érzed amit érzel, mégis szereted magad. Akarat kell megtartani, végtelen akarat. Egészen a sejtektől egészen az univerzumot alakító erőkig minden asszimetrikus, nem maradunk ki hát mi sem. Most kell éreznem, itt és most. Végsőkig hinnem abban, amit csinálok. Azt is megtanultam, hogy a percből akkor lesz valami, ha energiát viszek az ötletembe. Arra gondolva kell mindig élni, hogy mi számít majd 1-5-10 év múlva. Mi az, ami jó, ami emlékezetessé tesz. Ez nagyon működött, mégis sikerült elfelejtenem. Vagy eldobnom talán.

"Melyből világok lettek, a kaosz -
Bennem hasonló zűr támadt ahoz,
Hemzsegve tarkán, 'mint a beteg álma':
Lássuk, ha e zűrből valami válna."

Emberek pedig... két féle van: vetélkedők és együttműködők. Szerencsére utóbbi vagyok. A vetélkedő nem képes akkor sem együttműködővé válni, ha érzi az együttműködő szándékát, mert feltételezése szerint a világ fogékony a versengésre. Csak maguknak játszanak. Hűvös egy világ lehet. Az együttműködő képes vetélkedővé válni, ám kezdeti szándékai nem változnak. Tehát mindgvégig tiszta marad. Az együttműködő típus életképesebb, akikre veszélyt jelentenek a vetélkedők. Ha valamiért kihalunk, hát ezért. Ezek választási lehetőségek. . .

"... nincs élet, nincs egyéniség,
Mely mesterén túl járna, semmi műben. -
Hol leljen tért idő és gondolat
Bebizonyítni égi származását?
Ha küzdeni vágyik és körültekint
Ezen szabályos, e rendes világban
Még a veszély gyönyörét sem leli,
Nem lel csak egy vérengző vadat se."

Végül is már régen is tudtam, hogy érdekes emberkért el kell viselnem majd mindent. A hülyeséget főleg. A sötétséget pedig kerülni kell. Az már más, hogy kislámpa álmodik.

"Im, a vég, mely előre visz.
Im, a példa, hogy ki szépen kimondja
a rettenetet, azzal föl is oldja.
Im, a nagy lélek válasza a létre
s a művészé, hogy megérte
poklot szenvednie."